Κοινωνικά ρήγματα ανά την υφήλιο, επίταση της αστάθειας στον πλανήτη και αναδιαμόρφωση των πολιτικών και οικονομικών πραγματικοτήτων για πολλά χρόνια αναμένεται να προκαλέσει ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοίού, όπως προειδοποιούν σε μια εφιαλτική τους έκθεση οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας πιθανώς θα δημιουργήσει ή θα επιτείνει την αστάθεια σε τουλάχιστον λίγες – και πιθανώς πολλές – χώρες καθώς εντείνεται η απόγνωση των ανθρώπων από τις πιέσεις που υφίστανται από την παρατεταμένη ύφεση, τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις αναταράξεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας», αναφέρει η έκθεση σημειώνοντας ότι η ζοφερή οικονομική εικόνα αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικών συγκρούσεων, ενίσχυσης των μεταναστευτικών ροών ακόμη και κατάρρευσης κυβερνήσεων.

Η έκθεση με τίτλο «Ετήσια Αξιολόγηση Απειλών» δίνεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο, αλλά αναβλήθηκε πέρυσι λόγω διαμάχης της κυβέρνησης Τραμπ με το Κογκρέσο και η χθεσινή της δημοσίευση προσφέρει έτσι μια πρώτη γεύση του πώς αξιολογούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, προειδοποιώντας παράλληλα για μυστικές επιχειρήσεις άσκησης επιρροής από Ρωσία και Κίνα αλλά και για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ενόψει των προσπαθειών του Τζο Μπάιντεν για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας

Η έκθεση προειδοποιεί ότι πέρα από τις ανησυχίες για επισιτιστικές κρίσεις λόγω της πανδημίας και μη ισότιμη πρόσβαση των χωρών του πλανήτη σε εμβόλια και θεραπείες, ο κορωνοϊός αναδιαμορφώνει και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να ενισχύσουν την επιρροή τους μέσω της διπλωματίας των εμβολίων, ενώ το Πεκίνο χρησιμοποιεί τις προσπάθειες υγειονομικής αρωγής σε τρίτες χώρες για να εξάγει εργαλεία και τεχνολογίες παρακολούθησης.

Παράλληλα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η υφήλιος δεν μπορεί ακόμη να ανασάνει με ανακούφιση παρά την ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίων, καθώς ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να απειλεί «πληθυσμούς ανά την υφήλιο μέχρι την ευρεία διανομή εμβολίων και θεραπευτικών μέσων». Κι η αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές του χρόνου «ίσως έχει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση για κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις σε τομείς που έχουν πληγεί σφοδρά όπως ο τουρισμός και η εστίαση και κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενες πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους». Σημειωτέον ότι η αντίστοιχη έκθεση του 2019 προειδοποιούσε για μια πανδημία εκτιμώντας ότι «οι ΗΠΑ κι η υφήλιος θα παραμείνουν ευάλωτες στην επόμενη πανδημία γρίπη ή σε ένα ευρείας κλίμακας ξέσπασμα λοιμογόνου νόσου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων και να επηρεάσει πολύ σοβαρά την παγκόσμια οικονομία, θέτοντας υπό πίεση τους διεθνείς πόρους και εντείνοντας τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ για βοήθεια».

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν στην έκθεσή τους ότι η Ρωσία «συνιστά μια από τις σοβαρότερες απειλές» για τις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνουν ρωσική εμπλοκή με στόχο την άσκηση επιρροής στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου σημειώνοντας ότι στο Κρεμλίνο «σχεδόν σίγουρα θεωρούν τις αμερικανικές εκλογές ως μια ευκαιρία να προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τη θέση των ΗΠΑ παγκοσμίως, να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ, να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων και τους ψηφοφόρους».

Αλλά και η Κίνα, λέει η έκθεση, «αντιπροσωπεύει μια αυξανόμενη απειλή επιρροής»« για τις ΗΠΑ, καθώς «το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πολιτικού περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προωθήσει τις δικές του προτιμήσεις σε διάφορες πολιτικές, να διαμορφώσει τον δημόσιο διάλογο, να πιέσει πολιτικά πρόσωπα που θεωρεί ότι αντιτίθενται στα συμφέροντά του και να να καταπνίξει την κριτική εις βάρος της Κίνας σε θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία και η καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ».

Όσον αφορά στο Ιράν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Τεχεράνη δεν κάνει αυτή τη στιγμή βήματα που είναι αναγκαία για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου, αλλά έχει ξεκινήσει δραστηριότητες, όπως ο εμπλουτισμός ουρανίου ,που παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας του 2015. Και προειδοποιούν εμμέσως πλην σαφώς τον Τζο Μπάιντεν, καθώς δέχεται πιέσεις να μην χαλαρώσει τις κυρώσεις με στόχο την επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας ότι «οι ηγέτες του καθεστώτος [στην Τεχεράνη] πιθανώς θα εμφανιστούν απρόθυμοι να εμπλακούν βραχυπρόθεσμα σε διπλωματικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς χαλάρωση των κυρώσεων ή ανθρωπιστική βοήθεια, ή επάνοδο των ΗΠΑ στη συμφωνία». «Το Ιράν παραμένει προσηλωμένο στην απόκρουση αμερικανικών πιέσεων, αν και η Τεχεράνη ανησυχεί επίσης μήπως εμπλακεί σε μια γενικευμένη σύρραξη», προσθέτει η έκθεση.