Η Νίνα Λοτσάρη γεννήθηκε στην Πάτρα, μέσα σε μία μουσική οικογένεια, με τον πατέρα της, Νίκο, να της δίνει αφ' ενός το έναυσμα της κλασσικής παιδείας και αφ' ετέρου να την μυεί σε αρχέγονα και αναλλοίωτα ακούσματα, όπως αυτά των Pink Floyd. Ο παππούς της Δημήτρης, δεξιοτέχνης του βιολιού, την επηρέασε εξίσου, δίνοντας της από μικρή ηλικία, το στίγμα που έμελλε ν' ακολουθήσει στην μετέπειτα εξέλιξή της. "Από πολύ μικρή γνώριζα αυτό πού ήθελα να κάνω", σχολιάζει και η ίδια, "άρπαζα τα μικρόφωνα που βρισκόταν στο σπίτι μου και τραγουδούσα τα πάντα, από Γλυκερία, μέχρι όπερα."

Η καλλιτεχνική της κλίση την οδήγησε σύντομα στην ενεργή ενασχόλησή της με τον χορό, το θέατρο και την μουσική: "'Έπαιρνα μέρος σε πολλές ερασιτεχνικές εκδηλώσεις, από τα χρόνια πού ήμουν μαθήτρια, παράλληλα με τις σπουδές μου στο Ωδείο, στην Δραματική Σχολή αργότερα και στην Σχολή χορού, από τα οποία αποφοίτησα και με τα τρία πτυχία. Στ' Ωδείο σπούδασα κλασσικό τραγούδι και πιάνο."

Πιο αναλυτικά, η Νίνα αποφοίτησε, το 1992, από το EΠΛ Πάτρας. Από το 1985 μέχρι το 1993 ακολούθησε μαθήματα στην Σχολή Μπαλέτου της "Κατερίνας Σταυροπούλου". Το 1992 σπούδασε Μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας, με καθηγήτρια την Στέλλα Κούρτη. Από το 1993 μέχρι το 1998 παρακολούθησε μαθήματα Κλασικού τραγουδιού, στα οποία και αρίστευσε, ενώ, το ίδιο χρονικό διάστημα, παρακολούθησε και μαθήματα Μελοδραματικής στο Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας, αποσπώντας και το πρώτο βραβείο, με καθηγητές τους Παύλο Ράπτη και Έφη Αδειλίνη. Το 1995 παρακολουθεί σεμινάρια Musical Theatre & Flamenco Dance, στο London's Studio Center. Το 1998 παίρνει το πτυχίο, στο Flamenco Dance, από την Σχολή Arroyo. Το 1997 παρακολουθεί μαθήματα Υποκριτικής Τέχνης στην σχολή του «Β. Διαμαντόπουλου». Το 1999 μαθήματα Υποκριτικής Τέχνης στο «Θέατρο Αλλαγών» και το 2000 σεμινάρια Υποκριτικής Τέχνης στο «Χοροθέατρο Ροές», δίπλα στον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο.

Η προϋπηρεσία της, το ίδιο εντυπωσιακή και αποδοτική, όσο και οι πολύχρονες σπουδές της: 1997 και "Νύχτα ξανά"; μία μουσικοχορευτική παράσταση, σε σκηνοθεσία Α. Βουτσινά και, σε μουσική "Κουρτβάϊλ", με τον θίασο της Π. Ζούνη, στην Θεσσαλονίκη. Την ίδια χρονιά, "Βραδυά Μαρία Κάλλας", στο Αρχαίο Θέατρο Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Unesco, τραγουδώντας ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του Διεθνούς Λυρικού στερεώματος. Ακολούθησε το «Ρεσιτάλ» στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, με αφορμή την επέτειο του επιμελητηρίου της Αχαίας, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Τον Χειμώνα του 1998 συμμετείχε στο «Ήρθες Σαν Όνειρο», μία μουσικοχορευτική παράσταση στο Θέατρο Ακροπόλ. Το Καλοκαίρι του 1998 πήρε μέρος στο "Chicago Musical", στο Θέατρο Σμαρούλα, σε σκηνοθεσία Gillian Gregory. Το ίδιο καλοκαίρι, συμμετείχε σε συναυλίες, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από γνωστά και αγαπημένα musicals, όπως τα Evita, Chicago, Grease, Jesus Christ Superstar. Το 1999 έδωσε συναυλίες μαζί με τον Νότη Μαυρουδή, σ' έντεχνο και Διεθνές ρεπερτόριο. Την ίδια χρονιά, συναυλίες μ' ένα συγκρότημα Jazz & Soul Music, ενώ συνεργάστηκε και με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με πρωταγωνιστικό ρόλο, σαν Carolina, στην όπερα «Μυστικός Γάμος» του Cimarosa.

Την περίοδο 1999 -2000 συμμετείχε στο «Διογένης Studio», στην μουσική παράσταση με τον Γιάννη Πάριο, σε σκηνοθεσία Α. Βουτσινά και μουσική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Το 2000 συμμετείχε δισκογραφικά στο άλμπουμ "Cafe De L' art", με τον Νότη Μαυρουδή και στο «Ορίζοντες ΙΙΙ», σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου. Τον ίδιο χρόνο, έλαβε μέρος σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), του Σταύρου Ξαρχάκου, με τίτλο «Ερωτικές Λαϊκές Μπαλάντες», ενώ παράλληλα συμμετείχε και σε πειραματική Θεατρική Ομάδα, στο έργο «Ανθισμένες Μανόλιες», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, στον ρόλο της Τρούβυ.

Το 2001 πήρε μέρος στους «Απάχηδες των Αθηνών», οπερέτα με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στον ρόλο της Βέρας.

Το 2002 προσωποποίησε τον ρόλο της Λιλής, στο «Φιόρο του Λεβάντε», με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ταυτόχρονα έπαιξε και στην «Ίντριγκα», το μουσικό θέαμα καμπαρέ με τον Τάκη Ζαχαράτο.

Τον (λιγοστό) ελεύθερο χρόνο της τον περνά ασχολούμενη με την γυμναστική, με την μελέτη (κυρίως αυτήν του κλασσικού τραγουδιού), και με την ακρόαση μουσικής απ' όλο τον κόσμο: "Με προσελκύουν τραγούδια από τα Βαλκάνια, την Λατινική Αμερική, την Ασία. Μ' αρέσει πολύ η μουσική World Ι Ethnic, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπω τα blues, την rock και την όπερα.»

«Αγαπώ πολύ τα ταξίδια, τα ζώα (ειδικότερα τα σκυλιά), τον χορό, το clubbing.»

«Στα μελλοντικά μου σχέδια ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζει και η δημιουργία της δικής μου οικογένειας.»

«Μ' ενδιαφέρει και η προσωπική μου ζωή και η επαγγελματική μου άνοδος.»

Τον Ιούλιο του 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό single με τίτλο "Holiday". Τον Οκτώβριο του 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο της ολοκληρωμένο album